Program od paperja

Za izradu perjanih jastuka,  jorgana i prekrivača se koriste isključivo prirodni materijali i za ove proizvode se sa pravom može reći da su 100% prirodni. Izrađeni su od najkvalitetnijeg češkog pamučnog inleta (angina), izuzetno gustog tkanja koji garantovano ne propušta perje ili paperje. Proizvode punimo najkvalitetnijim i najfinijim guščijim perjem i paperjem.

Perje je ekstremno lagano i meko, a istovremeno robusno i elastično. Milion sitnih dlačica na samo jednom peru zadržava veliku količini vazduha, što znači da ima veliku termo-izolacijsku sposobnost, a takvu sposobnost regulisanja vlažnosti ne poseduje ni jedan drugi materijal za punjenje jastuka i pokrivača. Nedvosmisleno je jasno da je perje i tehnološki i medicinski najkvalitetniji materijal za punjenje. Ne služi grinjama kao stanište, 100% je prirodno, a zbog svoje lakoće i voluminoznosti vrlo je cenjeno u celom svetu. Još jedna prednost perja je u njegovoj regenerativnoj sposobnosti, jer mu se nakon dužeg korištenja mogu vratiti njegove osobine – elastičnost, volumen i već spomenuta klimatizacijska svojstva.

  • Perje je zbog svoje elastičnosti odlično punjenje za jastuke jer pravilnom upotrebom čuva naš vrat i kičmu, a mi se budimo odmorni. Oni pružaju vrhunsku ugođaj jer su zbog svog punjenja istovremeno i elastični i mekani, što znači da pružaju oslonac vratnom delu kičme a uz to mekani su i udobni.
  • Kombinacija perje-paperje odlična je za punjenje pokrivača, jer osigurava stvaranje debelog “vazdušnog tepiha”, koji spavaču osigurava idealnu klimu za dug i dubok san .
  • Paperje je ekstremno lagano i prozračno. Time je idealno punjenje za pokrivače koji su uistinu “perolaki”, nude izvrstan komfor i mikroklimu u krevetu, i nalaze se pri samom vrhu što se tiče kvalitete, ali i cene.

Najnoviji naš proizvod TROKOMORNI JASTUK, u spoljnim komorama punjen sa guščijim paperjem 100%, dok je unutrašnja komora punjena guščijim paperjem 40% i guščijim perjem 60%. Ovaj jastuk je u isto vreme izuzetno mekan i fin na dodir a ima i potrebnu čvrstoću.

Pre punjenja perje i paperje prolazi temeljitu obradu koja se sastoji od:

  • specijalnog programa pranja sa puno vode i deterdžentom za perje,
  • sušenja pri 110C stepeni (sterilizacija) i
  • isprašivanja.

Održavanje
Vaše jastuke i jorgane provetravajte bar jednom nedeljno na senovitom mestu i ostavite ih da se provetravaju nekoliko časova. Sasvim je pogrešno da jastuke i jorgane iznosite na sunce. Naime, izlaganjem suncu i visokoj temperaturi perje se presuši, postaje krhko i lomljivo. Možete ih prati na temperaturi od 40 C stepeni, blagim deterdžentom, ali savetujemo Vam da to ipak ne radite u kućnim uslovima. Naime, u kućnoj veš mašini, ukoliko koristite klasične praškaste deterdžente, doći će do prekomernog odmašćivanja perja a što će prouzrokovati lomljenje i raspadanje perja. Takođe postoji opasnost da dođe do pucanja inleta (angina). Međutim, najveći problem predstavlja sušenje perja, koje je nemoguće osušiti bez mašine za sušenje. Perju, a naročito paperju treba puno mesta da bi se ponovo naduvali, a kućne mašine za sušenje nemaju ni približno taj volumen. Zbog toga je bolje da pranje Vaših jastuka i jorgana prepustite profesionalnim perionicama.

Dobre vesti za ljude koji imaju problema sa alergijom na kućnu prašinu i grinje!
Istraživanja su naime pokazala su da je u pokrivačima punjenim perjem gotovo nemoguće pronaći grinje. Naučno je dokazano da su perjani jastuci i pokrivači vrlo nepovoljno stanište za grinje. Klima i odnos temperature koji su nama potrebni za ugodan san, grinjama predstavljaju izrazito nepovoljno okruženje! Čim u krevetu postignemo nama ugodnu temperaturu, za grinje je to već previše, a pošto perje ima izuzetnu sposobnost da propušta vlagu koju proizvodimo u snu, brzo dođemo do manje od 50-60% vlažnosti pod pokrivačem, dok su istraživanja pokazala da je upravo 70% ili više optimalno za nastanjivanje i razmnožavanje grinja.
Dodatna otežavajuća okolnost za grinje su kvalitetni inleti, koji bez problema sprečavaju ulazak grinja. Perut koja je potrebna grinjama kao hrana je prevelika da bi prodrla kroz gusto tkane inlete.
Istraživanje je takođe obuhvatilo analizu starih i nedovoljno čišćenih pokrivača od perja. Rezultati su pokazali da je i u njima stvarno zanemariva količina grinja, čak i manja nego u sintetičkim pokrivačima. Naučnici su sigurni da je to rezultat veće gustoće inleta za perje u odnosu na obična pamučna vlakna koja su dovoljna za punjenje sintetikom.